Sigurnost uporabe plinskih naprava

Osnovne vrste plinskih naprava (trošila):

A – naprava bez dimovodnog uređaja koje zrak za izgaranje uzimaju iz prostorije kao npr.plinski štednjak, stolno kuhalo, laboratorijski plamenik, plinska pećnica (ovisno o zraku u prostoriji)
B – naprava s dimovodnim uređajem , koja za izgaranje uzima zrak iz prostorije (ovisno o zraku u prostoriji)
C – naprava s dimovodnim uređajem, koja zrak za izgaranje uzima putem zatvorenog sustava iz slobodne atmosfere (neovisno o zraku u prostoriji)


Dobava zraka jedan je od temeljnih uvjeta za dobar rad plinskih trošila. Atmosferski bojler je uređaj koji zrak za izgaranje uzima iz prostora u kojemu je smješten, a dimni plinovi izlaze kroz dimnjak. Kako zrak za izgaranje bojler uzima iz prostorije, kod bilo kakvog poremećaja u sustavu dobave zraka (rada kuhinjske nape, ventilatora, ugrađene PVC stolarije i sl.) vrlo lako može doći do povrata dimnih plinova i TROVANJA UGLJIČNIM MONOKSIDOM (CO) te po život opasnih situacija.

Važno je poštivati tehničke propise za plinske instalacije propisane pravilnikom Hrvatske stručne udruge za plin HSUP-P 600 te ostala pravila struke, upute za ugradnju trošila i drugih kućanskih uređaja i aparata.

Posebno treba voditi računa kod:

1. Ugradnje i uporabe kuhinjske nape: naime kuhinjska napa najčešći je uzrok povrata dimnih plinova i trovanja ugljičnim monoksidom. Napa ne smije biti montirana u stanu u kojemu je ugrađen atmosferski bojler jer djelovanje kuhinjske nape utječe na stvaranje podtlaka u stanu, odnosno povrat dimnih plinova iz bojlera i dimnjaka. Ako korisnik ipak ima napu, ovlašteni serviseri bojlera moraju ugraditi posebne uređaje koji isključuju rad npr. kuhinjske nape i bojlera u isto vrijeme.
2. Ugradnje i uporabe ventilatora u kupaonici: ventilator u kupaonici mora biti uklonjen jer se radom ventilatora vrlo brzo stvara podtlak u prostoriji.